Vodja sekcije: Ludvik Rožnik, Pavla Prah

Dejavnosti sekcije tekom koledarskega leta:

1. PIRHI

Začnemo pred veliko nočjo z izdelavo pirhov. Vsako leto z drugačno tematiko in drugačno tehniko

2. BUTARICE

Izdelava butaric še vedno pred veliko nočjo. Butarice ženske izdelujejo po svojih načrtih.

3. MATERINSKI DAN

25. marec je materinski dan. Proslava je v šoli. Oblikujejo jo učiteljice z učenci. člani sekcije pa pripravijo za vse obiskovalke prireditve ob finančni pomoči občine rdeče nageljne. Polna dvorana obiskovalcev je vedno pohvala skrbnemu delu učiteljev, učencev in članov društva.

4. ČISTILNA AKCIJA

V mesecu marcu imamo čistilno akcijo – OčISTIMO NAŠO OBčINO pod okriljem okoljevarstvenega društva LJUBLJANSKI ZMAJ, katerega član je tudi g. Ludvik Rožnik. Zbor običajno ob 9h na igrišču za trgovino Mercator na Logu. Ob 12h je zaključek akcije v gasilskem domu v Dragomerju, kjer čaka vse čistilce topla malica.

Vodja društva LJUBLJANSKI ZMAJ g. TOMAŽ TONI vsako let ugotavlja, da je čistilna akcija v naši občini najbolj organizirana. Pohvale in nagrade to potrjujejo.

5. KRESOVANJE ZA 1. MAJ.

Ker se pri čiščenju nabere tudi precej lesnih odpadkov, katere zberemo na zato pripravljenemu prostoru. Tu za 1. maj pripravimo velik kres.

6. KRESOVANJE ob DNEVU DRŽAVNOSTI

Prireditev je na predvečer praznika 26. junija.

7. TEKMOVANJE KOSCEV IN GRABLJIC ZA POKAL LJUBLJANSKEGA ZMAJA.

To je dogodek v mesecu septembru. Na prireditvi sodeluje vseh sedem občin ležečih ob porečju Ljubljanice. To so Ljubljana, Brezovica, Borovnica, Log – Dragomer, Vrhnika, Borovnica, Ig in Škofljica. Vsako leto je tekmovanje v drugi občini. Lani je bila v Vrbljenju pri Igu. Za to tekmovanje je potrebno vložiti veliko dela. Nujne so vaje na travniku. V današnjem času je res težko dobiti dobrega kosca in grabljice. Iz teh tekmovanj smo prinesli kar nekaj pokalov, kipcev kosca in grabljic in tudi priznanje.

8. LIČKANJE KORUZE

Komaj se konča tekmovanje koscev in grabljic že dozoreva koruza in bliža se čas ličkanja. Spet sledi drugačna organizacija in drugačni pristopi. Že med letom iščemo kmetijo, ki bi lahko dala koruzo za spravilo po starem običaju. V lanskem in predlanskem letu smo imeli tak dogovor z ga. Mimi in Marti ŽAKELJ.

Ličkanje koruze se vsako leto dogaja pod VERBIčEVIM KOZOLCEM, ki ima starejšo letnico kot Pivovarna Union v Ljubljani. Zahvaljujemo se ob tej priliki lastniku kozolca Matjažu Mlinarju, pa tudi Marku Remškarju in družini BRAJEVIč in Lukovice za ves trud in prosim za nadaljnje sodelovanje.

V letu 2011 je bilo sploh lepo in zabavno na tej prireditvi saj smo gostili štiri župane in našo podžupanjo. Prireditve so se udeležili župani IGA, BREZOVICE, VRHNIKE in LOG-DRAGOMERJA Mladen Sumina, ter naša podžupanjo Branko. Da ljudem pri delu ni dolgčas za petje in harmoniko poskrbita Tone Košir in Slavec Kokalj – bas. Lani pa se nam je pridružila tudi pevovodkinja ga. Helena Gutnik in naša mlada pevka Andreja Kavčnik. Delo – ličkanje je lepo potekalo, saj so ljudje tega dela že vajeni. Za požarno varnosti so vsako leto poskrbeli ložanski gasilci.

9. MIKLAVŽEVANJA

Tega praznika pa se najbolj razveselijo otroci. Od leta 1998 se Miklavž ustavlja tudi pri nas na Logu. K nam ga je povabil bivši predsednik KS Log g. Marko Remškar in zdaj že pokojna ga. Angela Kovačič. V našem odboru za to poskrbi Marina Kokalj in mlajši del naše sekcije. Pripravijo krajšo igro, poskrbijo za angelčke in parkeljne in seveda Miklavža. Ob finančni pomoči občine pa pripravijo tudi sladka darila za vse obiskovalce – otroke.

10. ADVENTNI VENČKI

Ta dejavnost nas čaka v mesecu novembru. Izdelavo in organizacijo prevzame ga. Jožica Trček.

11. POHOD Z BAKLAMI

Na božični večer se pohodniki odpravijo z baklami iz Dragomerju in Lukovice, do farne cerkve na Brezovici. V letu 2011 je ta akcija dozorela, in bila prvič uspešno izvedena. Gospod župnik je akcijo toplo pozdravil, pohodniki katerih se jih je zbralo preko 60 so bili navdušeni in v prihodnje obljubljajo še številčnejšo udeležbo.

To je naš letni plan, vsako leto še kaj dodamo, izboljšamo. V letošnjem letu planiramo izdelovanje voščilnic ob rojstnodnevnih praznikih naših krajanov.